Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza
Zorgverzekeraars hebben met voldoende fysiotherapeuten, logopedisten en verloskundigen een contract afgesloten. Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de waakhond kunnen alle Nederlanders binnen een redelijk termijn en reistijd bij een zorgaanbieder zijn, die deze zorg aanbiedt. Dit meldt de NZa.
De NZa heeft de beschikbaarheid van fysiotherapie, logopedie en verloskundige zorg onderzocht. Hieruit concludeert de NZa dat inwoners van zowel dicht- als dunbevolkte gebieden binnen een redelijke termijn en redelijke reistijd naar een zorgaanbieder kunnen gaan waar hun zorgverzekeraar een contract mee heeft.
 
Aanleiding van het onderzoek is de onvrede onder fysiotherapeuten, verloskundigen en logopedisten over de manier van contractering. Gevreesd werd dat te weinig zorgaanbieders een contract af zouden sluiten met een zorgverzekeraar, omdat zij het niet eens zijn met de tarieven of met de onderhandelingsruimte. De NZa onderzocht daarom of er een tekort aan zorg was. Dit is niet het geval, aldus de zorgautoriteit. De zorg is beschikbaar voor iedereen die deze nodig heeft. Wel bieden sommige zorgverzekeraars andere vormen van deze zorg aan, als er een tekort aan bepaalde zorgaanbieders is. Er wordt dan bijvoorbeeld tele-logopedie aangeboden in plaats van logopedie. 
 
De zorgaanbieders zijn veelal ook niet blij met de onderhandelingsruimte die er is. De NZa wil echter dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders vlot en makkelijk afspraken kunnen maken, zodat een verzekerde bij het afsluiten van de polis weet bij welke zorgaanbieder hij of zij terecht kan. De NZa gaat daarom zorgverzekeraars vanaf volgend jaar verplichten om per 1 april bekend te maken welke procedure zij bij het afsluiten van contracten hanteren en welk inkoopbeleid ze voeren. 
 
© Nationale Zorggids