Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

Kinderen met een zeer laag geboortegewicht die worden gevoed met eigen moedermelk hebben een veel kleinere kans op ernstige infecties zoals sepsis of meningitis, de gevaarlijke darmziekte NEC of overlijden dan de kinderen die kunstvoeding krijgen. Uit onderzoek van VUmc en AMC onder premature baby’s in de eerste 10 dagen van hun leven blijkt dat gepasteuriseerde donormelk niet beter is dan kunstvoeding. Dit meldt VU Medisch Centrum.

Ongeveer 10 procent van de baby’s wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15 procent hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Bij deze premature baby’s speelt vaker bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden. Uit onderzoek blijkt dat de eerste 10 dagen eigen moedermelk het allerbeste is. De moeders van deze premature baby’s kunnen echter vaak niet direct na de geboorte genoeg moedermelk produceren, waardoor zij zijn aangewezen op donormelk of kunstmelk.

Onderzoeksleider Hans van Goudoever: “We zagen geen verschillen in het risico op dodelijke infecties, NEC of overlijden in de eerste 10 dagen tussen de prematuren die donormelk of kunstmelk kregen. We kunnen zeker stellen dat eigen onbewerkte moedermelk het beste is voor deze te vroeg geboren baby’s. Waarschijnlijk heeft langer gebruik van donormelk wel voordelen, niet alleen op infecties maar ook op IQ. Daarom blijven we ook donormelk uit de Nederlandse Moedermelkbank beschikbaar stellen voor deze zeer kwetsbare groep kinderen.”

© Nationale Zorggids