Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

Dinsdagavond 21 juni gaan Amsterdamse verloskundigen in actie tegen het nieuwe financieringsstysteem in de geboortezorg. Ze zijn bang dat dit nieuwe systeem de verloskundige uit de wijk en in het ziekenhuis dwingt. Met deze actie willen de verloskundigen laten zien wat er gebeurt als de plannen van minister Schippers van Volksgezondheid doorgang vinden. Er zijn 31 verloskundigenpraktijken in Amsterdam waarvan er 29 meedoen. Dat meldt het Parool.

Schippers heeft het plan om gynaecologen en verloskundigen intensiever te laten samenwerken. Er lopen momenteel diverse experimenten waaruit moet blijken wat de beste methode is. Voordat dit gebeurt wil de minister beide beroepsgroepen al uit dezelfde pot betalen. Maar de verloskundigen vrezen dat dit niet goed zal verlopen. In het huidige systeem betaalt de zorgverzekeraar de praktijken, maar als dit verandert doen de ziekenhuizen dat. “Dan moeten we naar de pijpen van de ziekenhuizen dansen”, vrezen de verloskundigen. Ze denken dat de verloskundige praktijken niets meer in te brengen hebben zodra ziekenhuizen de macht krijgen.

De verloskundigen protesteren niet omdat ze niet willen samenwerken, maar omdat ze meer tijd willen. Meer tijd voor onderzoek, meer tijd om experimenten af te ronden. Drie jaar geleden startte een experiment in het AMC en VUmc waarbij eerstelijnsverloskundigen de bevalling in het ziekenhuis doen. De verloskundige blijft naast het bed, ondersteunt bij de geboorte en helpt bij borstvoeding. Indien nodig, wordt een gynaecoloog erbij geroepen. Volgens de verloskundigen voelt het op deze manier vertrouwd voor de zwangere vrouw en waarschijnlijk verloopt de medische overdracht zo ook beter. Volgend jaar moet uitwijzen of deze methode goed verloopt. Echter als er nu al veranderingen komen in de bekostiging, heeft het experiment geen nut meer.

Als het financieringssysteem op de schop gaat, zullen de zorgverzekeraars de experimenten naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer financieel ondersteunen. Dat terwijl de methode veelbelovend lijkt, zeggen de verloskundigen.

Morgenavond om half elf starten de verloskundigen op het Museumplein waarna ze een route door de stad lopen tot 3.00 's nachts. Vrouwen bij wie de weeën tussen 22.30 en 3.00 uur starten, kunnen het spoednummer gewoon bellen en krijgen hun eigen verloskundige aan de lijn. De verloskundige zal echter geen thuisbevalling doen. Alle vrouwen in de regio worden opgevangen in het Bevalcentrum West, het VUmc of het AMC. 

© Nationale Zorggids