Normal_zwanger_buik

De geplande veranderingen in de geboortezorg zijn nodig om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren voor moeder en kind. Samenwerking tussen de verloskundigen en gynaecologen is nodig om de zwangere vrouw te kunnen voorzien van de best zorg. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.

In tegenstelling tot de verloskundigen en diverse patiëntenorganisaties, denkt ZN juist dat de invoering van de integrale geboortezorg de keuzevrijheid voor de zwangere vrouw vergroot. Bovenop de huidige mogelijkheden kunnen ze namelijk ook kiezen tussen verschillende gecontracteerde samenwerkingsverbanden. De eerstelijnsverloskundige zorg, gynaecologie en kraamzorg blijven bestaan.

De integrale geboortezorg maakt iedere zorgprofessional in het samenwerkingsverband verantwoordelijk voor goede zorg. “Zorgverzekeraars constateren daarnaast dat integrale geboortezorg ook tot meer doelmatige zorg leidt. Eventuele complicaties worden eerder opgespoord omdat zorgverleners beter samenwerken en anticiperen op eventuele complicaties”, schrijft ZN.

De zorgverzekeraars vragen de Tweede Kamer om een deadline in te stellen voor de invoering van de integrale bekostiging van de geboortezorg. Niet alleen zorgt een einddatum voor meer duidelijkheid, ook worden alle partijen zo gestimuleerd om stappen te zetten alvorens de integrale geboortezorg wordt ingevoerd.

© Nationale Zorggids