Normal_papa_baby5345

Dat vaders het zwaar te verduren krijgen tijdens de bevalling van hun partner, wordt vaak over het hoofd gezien. Dat vinden verloskundige David Borman en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood. Ze stellen dat vaders regelmatig trauma’s overhouden en dit kan tot psychische problemen leiden. Daarom zou er volgens hen meer aandacht moeten zijn voor de vader, zijn angsten en emoties. Dit meldt RTL Nieuws.

In de huidige maatschappij blijken vaders het lastig te vinden om te erkennen dat zij een bevalling als heftig of zelfs traumatisch hebben ervaren. “Bij hen wordt al snel gedacht dat ze zich aanstellen”, zegt Stramrood. Voor vrouwen is het makkelijk om over hun ervaring te praten. Toch zouden mannen niet vergeten moeten door zorgprofessionals.

Vooral het gevoel van machteloosheid lijkt bij mannen moeilijk te zijn. Zij zien hun partner pijn lijden en kunnen daar niets aan doen. Door deze gevoelens van aanstaande vaders te erkennen en er over te praten, kunnen zij hun emoties uiten en kunnen eventuele trauma’s gesignaleerd worden. Volgens Stramrood kan het al voldoende zijn om tijdens de bevalling tegen de man te zeggen ‘Lastig om te zien, he?’.

Ook blijkt dat mannen niet altijd weten wat er precies kan gebeuren tijdens een bevalling. Zo schrok één vader zich een hoedje toen de vacuümpomp van het hoofd van zijn baby afschoot. Hij dacht dat het hoofd van zijn kindje loskwam, staat in RTL Nieuws Weekendmagazine. “Nu leg ik vooraf uit dat een pomp los kan schieten”, aldus Borman. Door mannen vooraf en tijdens de bevalling beter te informeren, kunnen trauma’s en psychische klachten voorkomen worden. Zorgpersoneel zou volgens Borman en Stramrood beter in kunnen spelen op de behoeften van aanstaande vaders en partners.

Door: Redactie Nationale Zorggids