Normal_vader4235

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat mannen steeds ouder vader worden. Volgens hoogleraar vaderschap Renske Keizer worden mannen op hogere leeftijd vader omdat ze in bepaalde onzekere situaties het vaderschap uitstellen. Een contract voor bepaalde tijd of een onstabiele financiële situatie kan hieraan bijdragen. Dat meldt NOS.

Een oudere vader heeft zo zijn voor- en nadelen voor het kind. Een groot voordeel is de grote kans op een stabiele financiële situatie , zegt Keizer. Daarnaast is het gezinsleven stabieler als de man veertig of vijftig jaar oud is. “Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind.” Een nadeel zijn de fysieke capaciteiten van de vader. Oudere vaders zullen minder vaak stoeien met hun kind en dat heeft vooral impact op de sociale emotionele ontwikkeling van het kind.

Mannen die in 2015 vader werden waren gemiddeld 34,1 jaar oud. Bij het eerste kind waren ze gemiddeld 32,5. Die leeftijd ligt een jaar hoger dan twintig jaar geleden, maar is de afgelopen jaren vrijwel niet veranderd. Vaders zijn gemiddeld drie jaar ouder dan moeders. In 2015 was een vrouw die voor het eerst moeder werd gemiddeld 29,6 jaar oud, en lag de leeftijd van alle vrouwen die dat jaar moeder werden op 31,1 jaar.  

Door: Redactie Nationale Zorggids