Normal_kind_wc_peuter4356

Hoewel een peuter ten minste 18 maanden oud moet zijn om daadwerkelijk zindelijk te kunnen worden, is het wel mogelijk om jonge baby’s hun behoefte op het potje te laten doen. Dat stellen ouders die zich richten op babyzindelijkheidscommunicatie. Voor sommige ouders is het uitblijven van vieze luiers de winst, anderen doen het om milieu-overwegingen. Dit meldt RTL Nieuws. 

In Nederland wordt de techniek om baby’s op een potje of wc hun behoefte te laten doen steeds populairder. Een Facebookpagina rondom het fenomeen telt al 2.300 volgers. Babyzindelijkheidscommunicatie is niet hetzelfde als zindelijkheidstraining, stellen de ouders van twee dochters Jordy en zijn vrouw. Hun oudste dochter zat al op het potje toen ze zes maanden oud was, bij hun jongste begonnen de avonturen al na twee dagen.

Door de baby goed te observeren, kun je als ouder zien of het kind zijn behoefte moet doen. “Toen mijn vrouw erover begon, leek het me onzin maar het scheelt toch een hoop gedoe”, zegt Jordy. Hoewel ze beide kinderen nog wel enige tijd in luiers lieten rondlopen, poepten en plasten de kinderen al in het potje. “De oudste kon met babygebaren aangeven dat ze moest.” Door het kind op dat moment op het potje te zetten, zou je veel vieze luiers kunnen voorkomen.

Deskundigen zetten hun vraagtekens bij de vroege aanpak van zindelijkheid. Vanaf 18 maanden zijn de zenuwen pas volgroeid waarmee een kind controle heeft over de sluitspieren. Voor die tijd heeft het geen zin om met zindelijkheidstraining te beginnen. Maar volgens Jordy is het doel van zijn aanpak ook niet om het kind zindelijk te maken. “Een baby plast op zijn eigen tijd, met en zonder luier.” Maar door goede timing belanden de uitwerpselen in het potje en niet in de luier. Hierdoor worden kosten bespaard voor luiers en hebben ouders minder afval.

Door: Redactie Nationale Zorggids