Normal_geboorte_bevalling_keizersnede_baby

Veel zwangere vrouwen kijken uit naar het moment dat hun baby in hun armen ligt. De bevalling hangt daarmee samen, maar daar wordt over het algemeen niet bepaald naar uitgekeken. Desondanks zegt het overgrote deel van de nieuwe moeders dat hun bevalling meeviel. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl onder 3.508 respondenten, zo meldt 24Baby.nl. 

Maar liefst 84 procent van de vrouwen vindt dat hun thuisbevalling meeviel. 57 procent van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling is het hiermee eens. Bijna alle moeders zouden bij een eventuele volgende zwangerschap voor dezelfde bevallocatie kiezen: 99 procent van de vrouwen die thuis bevallen is en 89 procent van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling.

Keuze voor een bevallocatie

Uit het onderzoek blijkt dat 76 procent van de vrouwen in het ziekenhuis bevallen is. De belangrijkste reden om voor een ziekenhuisbevalling te kiezen, is de aanwezigheid van medische hulp, voor het geval het nodig is. Slechts één op de zes vrouwen kiest voor een ziekenhuisbevalling vanwege de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen.

Marjolein Lansbergen-Mensink, tweedelijns verloskundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Iedere zwangere vrouw moet voor zichzelf kiezen waar zij wil bevallen, tenzij je door een medische indicatie die keuze niet hebt. De één kiest voor het ziekenhuis omdat daar alle medische apparatuur en pijnstilling beschikbaar is, terwijl de ander juist om die reden er liever wegblijft.”

Door: Redactie Nationale Zorggids