Normal_telefoon_smartphone

Sinds de lancering ruim een maand geleden, is de app van de meldcode kindermishandeling voor de kinderopvang al meer dan 6.200 keer gedownload door (medewerkers) van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. De drie meest populaire pagina’s zijn de pagina’s met het overzicht van het stappenplan huiselijk geweld, de pagina van de noodsituatie en de pagina met het overzicht van het stappenplan bij een vermoeden van misbruik door een medewerker. Initiatiefnemer BoinK is blij met de aandacht, maar het doel is nog niet bereikt. Dit meldt BoinK. 

BoinK heeft de app in samenwerking met de branchepartijen uit de kinderopvang ontwikkeld. Het doel is ambitieus: BoinK wil dat iedere pedagogisch medewerker en gastouder de app op zijn of haar telefoon installeert. Daarnaast moet op elke kinderopvanglocatie de app op minimaal één telefoon of tablet van de organisatie geïnstalleerd zijn. De aanwezigheid van de app op locatie is een indicatie van de GGD inspectie: het bewijst dat de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling bekend en gebruiksklaar is.

Aanpak van kindermishandeling

Met het gebruik van de app is de aanpak van kindermishandeling een stap dichter bij, zegt BoinK. Het gebruik ervan is anoniem en laagdrempelig: er kan ook eerst algemene informatie worden opgezocht voordat de meldcode wordt toegepast. De ontwikkelaars van de app hopen dat pedagogisch medewerkers en gastouders signalen van kindermishandeling eerder herkennen, de meldcode toepassen en indien nodig melden bij Veilig Thuis.

De app is gratis te downloaden in de App Store van Apple of Play Store van Android. 

Door: Redactie Nationale Zorggids