Normal_baby_ziekenhuis_geboorte_pasgeboren

Door een gebrek aan een Herpesmedicijn speciaal voor baby’s moest een drie maanden oude baby worden opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. De dienstdoende apotheker, Hanno Maliepaard, deelde gefrustreerd zijn verhaal omdat de opname niet alleen ingrijpend is voor het kind en de ouders maar omdat het ook veel meer kost dan een flesje van het Herpesmedicijn. Nergens was het middel te vinden en het kon niet bijgemaakt worden omdat de grondstof niet in Nederland was. Dit meldt RTL Nieuws.

Ouders en apothekers waren ontsteld dat een middel dat hun baby kon helpen, nergens voorradig was. Herpes kan bij baby’s zeer gevaarlijk zijn en kan leiden tot hersenvliesontsteking. Zo’n geneesmiddel zou dus voorhanden moeten zijn in ziekenhuizen. Hoewel een geneesmiddel soms bijgemaakt kan worden door apothekers via magistrale bereiding, was dat nu ook niet mogelijk. De grondstof was nergens in Nederland beschikbaar. Dit leidde er toe dat de man op Facebook zijn beklag deed.

Hij stelt dat geneesmiddelen in Nederland altijd voorradig moeten zijn. Normaal gesproken kunnen de ouders met een baby met het Herpesvirus met het flesje geneesmiddel naar huis. Nu moest de baby worden opgenomen en per infuus met een laatste redmiddel worden behandeld. Niet alleen was dat zeer ingrijpend voor de baby en de ouders, maar het kost ook nog eens het twintigvoudige van het flesje met Herpesmedicatie wat in eerste instantie voldoende was geweest. De apotheker wil bovendien dat grondstoffen voor medicijnen weer in Europa worden gemaakt, zodat bij een tekort sneller ingegrepen kan worden.

Toch flesje gevonden

Gelukkig voor de baby werd er uiteindelijk toch een flesje van het betreffende medicijn getraceerd. Een collega-apotheker was de koelkast met geneesmiddelen aan het leeshalen en kwam een onaangebroken flesje van het Herpesmedicijn tegen. Deze zou worden opgehaald door een andere patiënt, maar dat was niet gebeurd. Zo kon de baby na enkele nachten thuis verder behandeld worden.

Kus met koortslip

Een baby kan Herpes krijgen wanneer een ouder of broertje/zusje de baby kust met een koortslip. Ook dat is een vorm van het Herpesvirus en kan zo worden overgedragen op baby’s. Hoewel een koortslip voor kinderen en volwassenen enkel vervelend is, kan besmetting met een koortslip voor baby’s levensgevaarlijk zijn. Herpes kan ook tijdens de geboorte worden meegegeven als de moeder genitale Herpes als soa rondom haar vagina met zich meedraagt.

Door: Nationale Zorggids