Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, voor een vrouw die haar kindje tweemaal bijna doodschudde. De vrouw in kwestie zegt nooit te hebben geweten dat schudden schadelijk kon zijn en is zwakbegaafd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Haar dochter maakt het goed, maar over twee jaar is pas duidelijk of ze langetermijnproblemen heeft overgehouden aan het door elkaar geschud worden door haar moeder. De eerste keer dat het meisje hardhandig werd behandeld, stopte ze met huilen en werd haar lijfje stijf. De tweede keer, slechts een paar maanden later, moest in het ziekenhuis bloed uit haar hersenen gehaald worden. Moeder mag haar kind twee keer per week onder begeleiding zien.

'Moeder kon gevolgen niet overzien'

Volgens de advocaat van de vrouw wist zij niet hoe ze met een pasgeboren kindje moest omgaan. Na haar zwangerschap werd ze depressief, had ze geen familie die haar kon ondersteunen en kreeg ze tijdens de eerste weken geen kraamhulp. Het meisje lag namelijk in een couveuse. “Ik wist echt niet dat de gevolgen zo groot konden zijn”, zei ze maandag in de rechtbank. De aanklager gelooft dit niet, vooral omdat de moeder de eerste keer goed kon zien wat schudden met het kindje deed.

De rechtbank doet over twee weken een uitspraak. 

Door: Nationale Zorggids