Normal_normal_rechtspraak

De mailbox van de abortusklinieken in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen en Den Bosch stroomden dit voorjaar plotseling vol met zeer ernstige bedreigingen. Zo werden er foto’s en video’s van executies vergelijkbaar met die van terreurgroep IS gestuurd en werd medewerkers van de klinieken gedreigd hen hetzelfde aan te doen. Tegen de 37-jarige verdachte van deze bedreigingen uit Capelle aan den IJssel is een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist voor bedreiging met een terroristisch oogmerk. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De medewerkers die de mails onder ogen kregen schrokken enorm toen ze de bijlagen openden. Huiveringwekkende video’s en foto’s van onder andere executies kwamen in beeld. Ze hadden geen idee waar de bedreigingen vandaan. Een aantal medewerkers was door de mailtjes zo geschrokken dat ze amper nog naar hun werk durfden. Een aantal klinieken schroefde de beveiliging fors omhoog.

De bedreigingen kwamen niet alleen per mail binnen bij de klinieken. Er werden onder andere ook leuzen gekalkt op de gevel van een kliniek in Arnhem. In Rotterdam werd een steen tegen de glazen voordeur gegooid. Op camerabeelden zijn die vernielingen vastgelegd en samen met andere sporen die veiliggesteld werden, kwam de verdachte in beeld.

Demonstreren tegen abortus

“Verdachte heeft in het huidige tijdsgewricht waarin onder de bevolking grote onrust en angst heerst over mogelijke terroristische acties, zoals het afslachten van mensen door het doorsnijden van kelen, meermalen medewerkers van abortusklinieken in Nederland bestookt met zijn e-mails met zeer beangstigende inhoud”, aldus de officier van justitie. “Dit heeft hij voor zichzelf gerechtvaardigd door zijn acties gelijk te stellen aan het demonstreren tegen abortus. Hij geeft daarmee blijk van een totaal gebrek aan respect voor de gemoedsrust van anderen. De medewerkers van de abortusklinieken hebben maanden, in elk geval tot aan de aanhouding van verdachte, in angst geleefd en zich afgevraagd of ze nog wel veilig naar hun werk konden. Een celstraf is op zijn plaats.”

De rechtbank doet op 14 januari uitspraak.

Door: Nationale Zorggids