Normal_couveuse_couveusekindje_vroeggeboorte

Onlangs reikte zorgwethouder Simone Kukenheim de eerste GroeiGidsen uit voor te vroeg, te licht of ziek geboren kinderen aan vijf ziekenhuizen in Amsterdam die ermee gaan werken: Het Amsterdam UMC (AMC/VUmc), het BovenIJ Ziekenhuis en het OLVG Oost en West. De nieuwe GroeiGids voorziet in de behoefte van een betrouwbare plek waar alle nodige informatie voor ouders gebundeld is. Dit meldt GGD Amsterdam. 

Jaarlijks gaat het om 1.500 kinderen in Amsterdam waarvoor intensieve medische zorg en begeleiding nodig is. Deze kinderen hebben een moeilijke start en ook voor ouders volgt vaak een onzekere periode. In de GroeiGids staat onder andere informatie over een ziekenhuisopname als zwangere en de impact die een geboorte met een moeilijke start kan hebben op de ouder zelf. Maar ook praktische informatie over behandelingen, voeding, aanvullende vaccinaties en op reis gaan met je kind.

GroeiGids

De nieuwe gids is ontwikkeld door Amsterdamse specialisten uit de ziekenhuiszorg, jeugdgezondheidszorg en geboortezorg, in samenspraak met (aanstaande) ouders. Dankzij samenwerking en financiering vanuit het programma Gezonde & Kansrijke Start Amsterdam is deze nieuwe editie van de GroeiGids tot stand gekomen.

Het GroeiGids platform biedt ouders betrouwbare informatie in elke levensfase. Naast acht GroeiGidsen is er een GroeiGids app en website met informatie van zwangerschap t/m puberteit. Vanaf november 2021 is de GroeiGids ‘Te vroeg, te licht of ziek geboren’ ook landelijk verkrijgbaar e te bestellen via www.groeigids.nl.

Gezonde & Kansrijke Start

De komende twee jaar investeert de Gemeente Amsterdam 870.000 euro in de eerste duizend dagen van kwetsbare kinderen met het programma Gezonde & Kansrijke Start. Dit is een breed samenwerkingsverband met onder andere de GGD, ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars, verloskundigen, en wijkteams moet zorgen dat (aanstaande) ouders nog voor conceptie én daarna goede voorlichting en ondersteuning krijgen.

Door: Nationale Zorggids