GHB-vergiftiging baby levert moeder 3 jaar cel en tbs op

Of ze het nou met opzet deed of niet, de moeder die haar baby verloor aan een GHB-vergiftiging krijgt een celstraf van 3 jaar met tbs opgelegd. In de urine van het meisje werd een grote hoeveelheid GHB gevonden. De vrouw kampte met een ernstige drugsverslaving, maar volgens de rechtbank ontbreekt bewijs dat ze haar kindje Yara met opzet vergiftigde. Dit meldt de Telegraaf. 

Hoe het jonge meisje drugs in haar systeem kreeg, is niet duidelijk. Toch ligt de schuld bij haar moeder, omdat zij drugs in huis had en de enige aanwezige verzorger was.

Op de bewuste dag besloot moeder Shelly van der P. zich ziek te melden wegens een verkoudheid. Ze kocht cocaïne, snoof en rookte het en dronk wijn. Haar dochter was in de tussentijd op de opvang. Daarna belde ze haar dealer nog eens voor wat GHB. Na een hele middag gebruiken, haalde ze haar baby weer op. Toen het eenmaal bedtijd was, kreeg Yara nog een papflesje. Haar moeder lag naast haar en rookte crack. Van der P. zegt dat ze dit normaal niet deed, maar “verslaving. Het was aanwezig, het was er”. Ze denkt dat ze die avond een paar keer bewusteloos is geweest.

Psychische stoornis en drugsverslaving

Pas in de loop van de nacht zag ze dat er iets ernstig mis was met Yara, en belde ze 112. Reanimatie volgde en het meisje kwam in kritieke toestand in het ziekenhuis te liggen. Op 3 oktober 2020 kwam ze te overlijden.

Volgens gedragsdeskundigen heeft Van der P. naast haar drugsprobleem een psychische stoornis. Ze zou niet onbehandeld kunnen terugkeren in de maatschappij. Daarom legt de rechtbank haar tbs op. Nadat ze haar celstraf heeft uitgezeten en behandeling heeft afgerond, kan het OM de vrouw in de gaten houden. De rechtbank heeft namelijk ook een gedragbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky