Professor presenteert boek over verdere verloop nadat vrouwen bevallen zijn

Emeritus hoogleraar Victor Pop reikt een eerste exemplaar van zijn boek ‘De mythe van de roze wolk en de kunst van het ontzwangeren’ uit aan een hogere zwangere op de Negen Maanden Beurs die van 11 tot en met 14 mei plaatsvindt. Zijn boek gaat over het verdere verloop nadat vrouwen zijn bevallen. Professor Pop geeft op de beurs ook een workshop over het onderwerp, meldt hij op ANP Pers Support. 

In Pops boek zijn de uitkomsten opgetekend van zijn wetenschappelijk onderzoek naar ervaringen van tweeduizend zwangeren. Vanaf 12 weken zwangerschap tot 12 maanden na de bevalling volgde hij deze groep vrouwen en vroeg naar hun belevenissen en ervaringen. Naast antwoorden op standaarvragenlijsten, kregen zij de gelegenheid om hun eigen verhaal te vertellen. Samen met psycholoog Aja Leemans bevat het boek een gevarieerd inzicht in wat er allemaal speelt na het krijgen van een kind. Het is geschreven voor alle jonge ieders, ter herkenning en tot steun in een bijzondere periode.

Ontzwangeren blijkt een grote onbekende

Voor veel zwangeren is de geboorte van een kind een roze wolk en een hoogtepunt in hun leven. Over zwangerschap is heel veel geschreven, over de periode daarna, het zogenaamde ‘ontzwangeren’ is veel minder bekend. Hoelang duurt dit herstel eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? Wat verandert er in de relatie met je ouders, familie en vrienden? Hoe combineer je de zorg voor een baby met een baan? Wat is de invloed van het ouderschap op de relatie met je partner? Aspecten die allemaal aan bod komen in de periode na een bevalling.

Maar dit ontzwangeren loopt niet altijd op rolletjes en kan gepaard gaan met veel lichamelijke klachten, zoals erge oververmoeidheid, rugklachten, concentratiestoornissen, extreme haaruitval of moeilijk urine kunnen ophouden. Ook kunnen sommige vrouwen in een depressie belanden: de zwangerschap, de bevalling en de herstelperiode, vaak nog in combinatie met weer gaan werken, lopen toch heel anders dan gedacht. Vaak is er dan weinig begrip van de kant van de partner, familie, vrienden en kennissen.

Herkenning geeft inzicht en rust

De waarde van dit boekje zit hem volgens Pop vooral in de herkenning, in het opdoen van ideeën en in het bespreekbaar maken van allerlei zaken. Weten is meer dan meten. In deze tijd van de Social Media generatie die geneigd is de schone schijn op te houden kan het een verademing zijn om te lezen dat ook bij anderen niet alles altijd even soepel verloopt. Wie wil weten hoe vrouwen in deze periode met een bepaald probleem worden geconfronteerd en daar mee omgaan kan te rade in het boekje.

Door: Nationale Zorggids