NZG Gordelroos

Herpes Zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale ziekte die een huidziekte veroorzaakt. Deze gaat gepaard met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Het Varicella Zoster virus, hetzelfde virus als van waterpokken, is de veroorzaker van de Herpes Zoster. Na jaren in een soort slaapstadium te hebben verkeerd, kan het virus weer actief worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of bij mensen met een verminderde weerstand.

Verschijnselen
De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk, gevolgd door roodheid van de huid. Tenslotte verschijnen enkele of meerdere met vocht gevulde blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. De roodheid duurt drie tot zes weken maar sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn. Dit noemen we het "post-herpetische pijnsyndroom". De behandeling duurt lang en kan soms moeizaam zijn.

Diagnose
De diagnose van een gordelroos wordt meestal op het klinische beeld gesteld.

Behandeling
Om de post-herpetische pijn te voorkomen is het het beste om zo spoedig mogelijk te beginnen met antivirale medicatie. Daarnaast bestaat de behandeling uit pijnbestrijding. Als het oog geïnfecteerd is kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus. De meeste patiënten genezen zonder restverschijnselen, al kan de ziekte lang duren.

Terug

Bron: Ziekenhuis.nl / Huidarts.com

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch