Verpleging

AMSTERDAM (Novum) - Zorginstelling Amsta stapt naar de rechter om een nieuwe bezetting van het Sarphatihuis in Amsterdam te voorkomen. Dat meldde Amsta woensdag. Vakbond Abvakabo dreigt met nieuwe acties, omdat de gesprekken met Amsta niet naar wens verlopen. Afgelopen zaterdag bezetten ongeveer honderd mensen het verpleeghuis uit onvrede over werkdruk en de besteding van zorggeld.

Volgens Amsta was er in het weekend sprake van een onrustige en onveilige situatie voor de bewoners. "Bij de bezetting waren behalve Abvakabo-leden en enkele medewerkers ook andere groeperingen aanwezig. Er werd veel herrie gemaakt en op ramen en deuren gebonkt", stelt Amsta in een verklaring. "In Amsta-locaties wonen kwetsbare ouderen, voor wie de organisatie de veiligheid wil kunnen garanderen."

Na afloop van de bezettingsactie zaterdag, waarbij het management het gebouw niet meer in mocht, zouden de vakbond en het bestuur van de zorginstelling om tafel gaan zitten. Na het eerste gesprek gaven beide partijen aan verder te gaan praten.

Abvakabo stelde dinsdag echter dat het bestuur van Amsta zich niet aan de afspraak houdt om een bericht uit te zenden dat intimidatie van actieve vakbondsleden niet mag worden getolereerd in de organisatie. Volgens de vakbond bereiden werknemers daarom nieuwe acties voor. Onderdeel daarvan is dat vrijdag het werk wordt neergelegd.

Amsta vecht de werkonderbreking niet aan bij de rechter, maar wil via een kort geding dat donderdag dient wel voorkomen dat het Sarphatihuis opnieuw wordt bezet.