DNA

GRONINGEN - Voor het bestuderen van de rol die zogeheten telomeren in veroudering en ziekte heeft een internationale groep onderzoekers uit onder meer Leicester en Groningen nieuwe genen in kaart gebracht die van invloed zijn op de telomeerlengte.

Telomeren vormen de uiteinden van chromosomen en worden korter bij het ouder worden. Eerder onderzoek toonde al aan dat erfelijke factoren en schade aan erfelijk materiaal bij het ouder worden de lengte van telomeren bepalen. Nu werd echter ook een verband gevonden  tussen korte telomeerlengte in het bloed en een snelle biologische veroudering, een groter risico op hart- en vaatziekten en kanker en een kortere levensduur.

Op basis van hun resultaten hebben de onderzoekers vijf nieuwe genetische regio’s vastgesteld die een rol spelen in de regulering van de werking van telomeren.

Deze uitgebreide genoomwijde associatiestudie (GWAS) werd uitgevoerd door wetenschappers die samenwerken in het Netherlands Consortium for Healthy Ageing (NCHA) en de University of Leicester in Engeland.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz