50Plus logo

DEN HAAG - In het programma Buitenhof liet Henk Krol van 50Plus dit weekend weten het plan van economen Barbara Baarsma en Henriëtte Prast om kortingen voor 65-plussers af te schaffen beledigend, vervelend en onverstandig te vinden. Dat meldt Trouw.

Krol meent dat ouderen al genoeg worden gepakt en vindt de afschaffing van de korting dan ook een soort 'dankjewel' aan de groep ouderen die zich volgens hem erg hard hebben ingezet voor de samenleving. Baarsma stelt juist dat het kortingsysteem vooral 'dankjewel' zegt tegen ouderen die de korting niet nodig hebben. Zij zou daarom liever zien dat de dankbaarheid wordt gebruikt voor mensen die er wel behoefte aan hebben.

Oorspronkelijk waren de kortingen voor 65-plussers bedoeld voor ouderen met een lager inkomen. De kortingen moesten het voor hen eenvoudiger maken om gebruik te maken van voorzieningen als bibliotheken, theaters, musea en het openbaar vervoer. Afschaffing betekent volgens Krol dan ook dat ouderen in een sociaal isolement terecht kunnen komen.

In de praktijk blijken ouderen met een hoger inkomen echter meer gebruik van de kortingen te maken dan hun armere leeftijdsgenoten. Het sociaal isolement waarnaar Krol refereert heeft volgens Baarsma daarom meer met inkomen dan met leeftijd te maken.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem