Normal_werk_solliciteren_vacatures

Een groeiend aantal mensen dat na hun pensioen ongewenst thuis komt te zitten vindt via een uitzendbureau een nieuwe baan. Dat meldt het NRC.

Bij de brancheorganisatie voor uitzendbureaus NBBU zijn op dit moment ruim 90 uitzenders voor senioren aangesloten. Een andere koepelorganisatie, ABU, geeft geen precieze aantallen maar ziet het aantal uitzendkrachten van 65 jaar en ouder wel stijgen. Volgens het NBBU melden de meeste ouderen zich aan omdat ze graag een reden willen om uit bed te komen. Een groot deel van deze ouderen geeft de voorkeur aan een parttime baan met flexibele tijden. Een klein deel gaat aan het werk omdat ze anders niet kunnen rondkomen.

Vrouwelijke 65-plussers blijken het meest voor een uitzendbaan te kiezen. Veel van hen zijn door een scheiding of door overlijden van een partner alleen komen te staan en economisch genoodzaakt om aan het werk te blijven. Daarnaast zijn de vrouwen van de babyboom-generatie vaak hoger opgeleid en gemotiveerd om door te werken na hun vijfenzestigste.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat begin dit jaar 182.000 mensen van 65 jaar en ouder actief waren op de arbeidsmarkt. Begin 2011 waren dat er nog 129.000. Van de vrouwen uit deze groep waren er het eerste kwartaal van dit jaar 47.000 aan het werk, tegenover 38.000 in het eerste kwartaal van 2011.

© Nationale Zorggids