Normal_schrijven

Uit onderzoek van de Israëlische Universiteit van Haifa blijkt dat aan de manier waarop iemand schrijft is te zien of iemand tekenen van de ziekte van Parkinson vertoont. Uit eerder onderzoek bleek al dat het handschrift van mensen met Parkinson verandert. Dit meldt Gezondheidsnet.

Wetenschappers keken tot nu toe alleen naar motorische vaardigheden zoals spiralen tekenen en niet naar cognitieve vaardigheden. Cognitieve vaardigheden gebruik je bij het ondertekenen van een cheque of het noteren van een adres. Vaak hebben Parkinsonpatiënten al cognitieve problemen voordat hun motoriek achteruit gaat.

Veertig volwassenen die allemaal zo'n twaalf jaar onderwijs hadden gevolgd deden mee aan het onderzoek. De helft was gezond, de andere helft had last van de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium, maar nog geen last van motorische problemen.

Het onderzoek bestond uit het opschrijven van hun naam en het overschrijven van een aantal adressen met een speciale drukgevoelige pen. Op deze manier werd hun handschrift gemeten (lengte, breedte en hoogte van de letters), hoeveel tijd ze nodig hadden en hoeveel druk ze uitoefenden op het papier.

Uit het onderzoek bleek dat Parkinsonpatiënten kleiner schreven, minder hard duwden op het papier en meer tijd nodig hadden dan de gezonde groep. Tussen de letters en de woorden hielden ze hun pen langer in de lucht. Slechts bij één persoon met de ziekte van Parkinson kon niet aan het handschrift worden gezien dat hij ziek was.

Volgens onderzoekster Sara Rosenblum is het resultaat vooral belangrijk omdat de patiënt tijdens het in de lucht houden van de pen zijn volgende stap in het schrijfproces plant. Wanneer iemand daar meer tijd voor nodig heeft, kan dit duiden op verminderde cognitieve vaardigheden. Volgens Rosenblum kan deze methode mogelijk in de toekomst gebruikt worden om in een eerder stadium Parkinson vast te stellen.

© Nationale Zorggids