Normal_opa_ouderen_wachten_bejaarden

Chinese wetenschappers van de Zhengzhou Universiteit in China hebben ontdekt dat door vitamine B-supplementen te slikken je mogelijk het risico op een beroerte verlaagt. Op het gebied van vitamine B-supplementen lieten eerdere onderzoeken nog tweestrijdige berichten zien. Dit meldt Nu.nl.

Sommige onderzoeken lieten zelfs zien dat het slikken van de supplementen juist het risico op een beroerte of hartaanval verhoogde. Onderzoeker Xu Yuming onderzocht daarom samen met zijn collega veertien onderzoeken onder 54.913 patiënten.

In alle veertien onderzoeken werd de werking van vitamine B vergeleken met een placebo of een hele lage dosis van de vitamine. In totaal werden de deelnemers zes maanden gevolgd. Van de 54.913 patiënten kregen 2.471 deelnemers te maken met een beroerte.

Vitamine B verlaagde de kans op een beroerte met in totaal zeven procent. Op de ernst van een beroerte of de kans van overlijden bleken de vitamine B-supplementen geen invloed te hebben. Foliumzuur leek  het effect van vitamine B te verminderen. Yuming en zijn collega vonden geen lager risico bij mensen die vitamine B12 slikten.

“In hoeverre vitamine B het risico verlaagt, lijkt afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate waarin het lichaam het op kan nemen, de hoeveelheid foliumzuur en vitamine B12 in het lichaam en of iemand een nierziekte of hoge bloeddruk heeft', aldus Yuming. Het is raadzaam om met een arts te overleggen voordat je het supplement gaat slikken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

© Nationale Zorggids