Normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

(Novum) - Veelal bejaarde bewoners van tientallen serviceflats worden uitgebuit door een stichting die het beheer weet over te nemen. De Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) presenteert zich aan de bewoners als een non-profitorganisatie die problemen als leegstand kan oplossen, maar snijdt in werkelijkheid de meeste diensten weg, schrijft Trouw dinsdag.

De totale servicekosten gaan omlaag, maar voor de paar diensten die overblijven worden volgens de krant hoge prijzen in rekening gebracht. Dit zou blijken uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat en de krant.

Bewoners van serviceflats krijgen extra ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld maaltijden, medische zorg of nachtbewaking. Door de hoge kosten is er vaak sprake van leegstand. Het bestuur van de eigenarenverenigingen van zulke flats weet dit niet altijd op te lossen. SDS zou zich dan als redder in nood opwerpen. Maar als het eenmaal een voet tussen de deur heeft zou het de bewoners uitbuiten.

Naast goedkopere servicekosten belooft SDS volgens de krant korting bij de inkoop van gas. Uit rekeningen zou echter blijken dat er juist een flinke marge op de gasrekening werd gezet. Twee voormalig medewerkers van SDS zeggen dat het bedrag waarvoor zij gedeclareerd werden over de kop ging. "Bewoners worden willens en wetens bedonderd", zeggen zij in de krant.

Nadat het wonen door het snijden in diensten en de hogere gasrekening minder aantrekkelijk is gemaakt, zou SDS de bewoners onder druk zetten hun woning te verkopen. Daarbij zou de stichting vaak samenwerken met dezelfde vastgoedinvesteerder. Deze partijen zouden elkaar bevoordelen ten koste van de bewoners. De woningen worden volgens de krant vaak onder de taxatieprijs aangekocht. Per flat kan het voordeel voor de investeerder hierdoor in de miljoenen lopen.

SDS spreekt in de krant tegen dat sprake is van belangenverstrengeling. "We komen primair op voor de belangen van de bewoners", zegt voorzitter van de raad van bestuur Clemens Bosman.