Normal_800px-cranberries20101210

Kwetsbare ouderen die last hebben van een urineweginfectie hebben baat bij cranberrycapsules. Dit blijkt uit groot onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij de ouderen die dagelijks een cranberrypil slikten nam het aantal blaasontstekingen met een kwart af en twintig procent van de ouderen kregen helemaal geen urineweginfectie meer. Dit meldt LUMC.

De helft van de ouderen in verpleeghuizen heeft geregeld last van urineweginfecties. Voor ouderen met een kwetsbare gezondheid kan een infectie ernstige gevolgen hebben. Het toedienen van antibiotica bij blaasontstekingen leidt echter snel tot resistentie van de bacterie, blijkt uit onderzoek. Het LUMC deed daarom onderzoek naar alternatieven. Aan het onderzoek deden ruim 900 ouderen uit verschillende verpleeghuizen mee. De ene groep kreeg dagelijks een cranberrycapsule en de rest slikte een placebo.

De werkzaamheid van cranberry's tegen urineweginfectie is al langer bekend. De hoge zuurgraad van het cranberryconcentraat zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen vestigen. De onderzoekers kozen voor capsules omdat cranberrysap een zure smaak heeft en het drinken ervan kan maagklachten geven. “Het lukt ouderen vaak niet om voor langere tijd de benodigde hoeveelheid van tweemaal daags een glas te drinken. Cranberrycapsules zijn daarom geschikter,” aldus de onderzoekers.

© Nationale Zorggids