Normal_oma_ouderen_berjaarden

Binnen twintig jaar zal er er een middel worden ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden voorkomen. Dat voorspelt hoogleraar celbiologie Gerald de Haan. 'De ziekte verhelpen als je het al hebt, zal heel lastig blijven. Maar de ziekte voorkómen: daar zullen we grote stappen in zetten.' Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de hoogleraar, die verbonden is aan het nieuwe Groningse kennisinstituut ERIBA, komen er allerlei ontwikkelingen samen die een remedie dichterbij brengen. 'Er wordt op vele plekken ter wereld onderzoek gedaan, we weten inmiddels veel meer over de oorzaak en er zijn veel exactere screenings van het brein mogelijk. We hoeven niet meer in de hersenen van patiënten te snijden.'

Industrie en overheden willen bovendien graag investeren omdat het aantal alzheimerpatiënten snel toeneemt. In Nederland ligt het aantal nu rond de 200.000, maar de verwachting is dat dat aantal in 2030 verdubbeld zal zijn. Wereldwijd zijn er inmiddels twintig miljoen patiënten. Oorzaak van de stijging is dat mensen steeds ouder worden en dus ook steeds vaker last hebben van de ouderdomsziekte.

Inmiddels is bekend dat alzheimer wordt veroorzaakt door eiwitklontering in de zenuwcellen in de hersenen. Dat zorgt ervoor dat cellen niet meer goed functioneren of langzaam afsterven. Hierdoor worden patiënten in de eerste instantie vergeetachtig tot ze soms helemaal niet meer zelfstandig kunnen functioneren.

© Nationale Zorggids