Normal_kaal_hoofd_man_kale

Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 17 mei zal er extra aandacht worden besteed aan kale 65-plussers. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is dit jaar bewust gekozen voor een andere doelgroep. Dat meldt de Telegraaf.

'We willen weg van het strandbalfenomeen, campagnes met jonge vrouwen met kinderen en ballen op het strand. Inmiddels is wel duidelijk dat het belangrijk is om kinderen goed in te smeren. We willen nu vooral de kale 65-plusser bereiken. Want die loopt ook een groot risico op huidkanker.' Dat zegt Tamar Nijsten, dermatoloog en voorzitter van de NVDV.

Volgens Nijsten hebben mannen met een kaal hoofd een aanzienlijke kans op een basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker die een op de vijf Nederlanders krijgt en die doorgaans niet dodelijk is. Nijsten: 'Gepensioneerde mannen gaan vaak op vakantie, fietsen en tuinieren. Kortom: ze zijn veel buiten en krijgen dus veel zon op hun kale hoofd.'

Volgens de dermatoloog stellen veel mannen een bezoek aan de dokter uit en zijn ze eerder geneigd om klachten te bagatelliseren. 'Vrouwen zouden nooit een jaar lang met een wondje in hun gezicht blijven rondlopen dat maar niet heelt. Mannen wel. Vaak is dat niet helende wondje huidkanker', aldus Nijsten.

De Nationale Huidkankerdag is dit jaar op 17 mei. Op die dag kunnen mensen gratis hun huid laten checken door dermatologen bij meer dan tachtig ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Naast de 65-plussers worden ook buitensporters en mensen die buiten werken aangespoord om zich te laten controleren.

© Nationale Zorggids