Normal_water-143989_640

Eén van de belangrijkste oorzaken waardoor ouderen in het ziekenhuis belanden is uitdroging. Ouderen drinken vaak minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omdat ze niet weten hoeveel ze moeten drinken en hun dorstgevoel afneemt naarmate ze ouder worden. Dit meldt Zorgvisie.nl.  

GGD West-Brabant concludeerde na onderzoek dat 2 op de 10 brabantse ouderen te weinig drinkt. Zij halen de aanbevolen hoeveelheid van 8 kopjes per dag niet. 
 
Echter, uitdroging kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot ijlen of geneesmiddelenvergiftiging. Om ouderen voldoende te laten drinken is de GGD daarom een project gestart. 
 
Twee groepen ouderen krijgen hierbij voorlichting over de risico’s van uitdroging en gezond drinkgedrag. De ene groep wordt vervolgens naar huis gestuurd zonder verdere middelen, terwijl de andere groep een drinkherinneringsapparaat thuis geplaatst krijgt. Dit apparaat houdt bij hoeveel er gedronken wordt en geef een seintje wanneer dit te weinig is. De uitkomsten van het onderzoek worden in het najaar verwacht. 
 
© Nationale Zorggids