Normal_grave_uitzicht_maaszicht_flat_verzorgingshuis_bejaardenhuis

Onder een grote groep ouderen blijkt interesse te bestaan voor een zelfstandige woning in een voormalig verzorgingshuis. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van woningcorporatie Woonzorg Nederland, die zo’n 180 verpleeg- en verzorgingshuizen bezit. Dat meldt In voor Zorg.

De corporatie is van plan om (voormalige) zorgcomplexen geschikt te maken voor deze vorm van bewoning. Door de huidige trend om wonen en zorg te scheiden dreigt er veel leegstand te ontstaan in verzorgingstehuizen. Daarnaast is er een groeiende groep kwetsbare senioren die behoefte heeft aan een beschutte woonvorm waar zij zelfstandig kunnen wonen.

Woonzorg Nederland liet door USP Marketing Consultancy onderzoeken of er animo is onder ouderen om in een voormalig verzorgingshuis te wonen, maar op zelfstandige basis. Van de 800 ondervraagde 60-plussers zegt 32 procent wel interesse te hebben in een studio of appartement in een voormalig verzorgingshuis. Wanneer het gaat om ouderen die zorg nodig hebben, stijgt dit aantal naar 52 procent. Van de respondenten geeft 66 procent aan het zeer belangrijk vinden dat er aanvullende diensten beschikbaar zijn, zoals zorg, maaltijden en schoonmaak. Daarnaast hecht 41 procent waarde aan de mogelijkheid voor gezamenlijke activiteiten als sporten, koffiedrinken en bridgen.

Woonzorg Nederland is inmiddels met gemeenten en welzijnsorganisaties in gesprek om de gevraagde diensten in de verzorgingshuizen nieuwe stijl te kunnen aanbieden.

© Nationale Zorggids