Brood en zout

Mensen met een hoge bloeddruk hebben een voorkeur voor zoute voedingsmiddelen, dit concluderen onderzoekers van de Sao Paulo universiteit. Oudere mensen, zowel met als zonder hoge bloeddruk, vonden zouter eten daarnaast lekkerder dan jongere mensen. Wanneer andere kruiden door het voedsel worden gedaan, neemt de voorkeur voor zouter eten af. Dit meldt Gezondheidsnet.

118 proefpersonen werden tijdens het onderzoek in vier groepen verdeeld. Er waren twee groepen met dertigers die wel of geen hoge bloeddruk hadden. En er waren twee groepen waar 70-plussers in zaten, ook met en zonder hoge bloeddruk. Alle groepen proefden drie soorten brood met verschillende zoutgehaltes. 
 
Van de gezonde deelnemers, oftewel de mensen met een niet-verhoogde bloeddruk, had niemand een voorkeur voor het zoute brood. De oudere proefpersonen hadden een voorkeur voor het gemiddeld zoute brood. De jongere proefpersonen vonden het minst zoute brood het lekkerst. Bij de mensen met een verhoogde bloeddruk, in allebei de leeftijdscategorieën, was het meest zoute brood echter favoriet. Het onderzoekersteam concludeert hieruit dat mensen met een verhoogde bloeddruk zout eten prefereren. 
 
Twee weken later werd eenzelfde proef herhaald, alleen dit keer werden de broden niet alleen met zout maar ook met oregano gekruid. Dit keer kozen alle proefpersonen voor een minder zout brood dan bij het eerdere experiment. Voedsel kruiden zou dus een gezond alternatief kunnen zijn, aldus de onderzoekers. 
 
© Nationale Zorggids