Normal_maaltijd

Oudere mensen proeven steeds minder goed wat ze eten, met als gevaar dat ze uiteindelijk te weinig eten, omdat het niet goed smaakt. De Kookacademie in Waalre speelt hierop in en gaat ouderen in de omgeving voorzien van maaltijden die wél goed smaken. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Volgens Jan van Lierop van de Kookacademie ligt er het gevaar van ondervoeding bij ouderen op de loer. Hij volgde de opleiding 'Selectieve smaakbeleving' en leerde dat hoe ouder mensen worden, hoe minder goed zij kunnen ruiken. Omdat reuk de smaak voor 80 % bepaalt, is het gevolg dat het eten steeds minder goed smaakt en oudere mensen daarom ook steeds minder eten. 
 
Ook patiënten hebben baat bij het aanbod van de Kookacademie. Van Lierop: “Het blijkt dat kankerpatiënten die chemokuren achter de rug hebben, vis vaak niet meer lekker vinden. Door azijn toe te voegen, kun je de smaak terughalen en proeven ze weer vis.” 
 
De maaltijden kunnen tegen een kleine vergoeding worden bezorgd of worden afgehaald. Door een speciale vacuümtechniek is er niet alleen weinig extra zout toegevoegd, maar blijven de maaltijden ook tenminste twee tot drie weken houdbaar. 
 
© Nationale Zorggids