Normal_cv-ketel

(Novum) - Mensen uit de wijde regio rond Apeldoorn bieden massaal elektrische kacheltjes, dekens en dekbedden aan voor bewoners van de wijk Anklaar, waar zondag het gas uitviel. Vooral voor de ruim 140 oudere bewoners van woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina lenen mensen graag hun spullen uit. Ongeveer 550 adressen in de wijk zitten door de gasstoring in de kou.

De directie van Koningin Wilhelmina denkt dat de bewoners nog een nachtje in de kou kunnen doorstaan. Daarom heeft burgemeester John Berends van Apeldoorn maandagmiddag besloten dat evacuatie van de kwetsbare, oudere bewoners nog niet nodig is. Het huis beschikt over elektrische heaters voor de algemene ruimtes. Alle bewoners hebben extra dekens gekregen. Er is extra personeel opgeroepen om ervoor te zorgen dat de deels dementerende bewoners warme vesten en truien aantrekken en in een verwarmde ruimte blijven.

Netbeheerder Liander probeert het verzorgingshuis als eerste weer aan te sluiten op het gas, zei een woordvoerster. Omdat tegelijk met de gasleiding een waterleiding knapte, is er zand en modder in de gasleidingen gestroomd. Alle leidingen moeten schoongemaakt worden voordat het gas weer aangesloten kan worden.