Normal_medicijnen_depressief_ouderen_bejaarden_

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en inkoopcoöperatie Intrakoop hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de samenwerking moet de farmaceutische cliëntenzorg in met name de caresector beter en veiliger worden. Dat meldt het IVM.

Verkeerd medicijngebruik zorgt jaarlijks voor ongeveer 40.000 ziekenhuisopnames. Ruim vijf procent van de patiënten die zich meldt bij de Spoedeisende Hulp heeft klachten als gevolg van verkeerd medicijngebruik. Geschat wordt dat ongeveer de helft van deze ziekenhuisopnames voorkomen kan worden met een beter toezicht op de medicatieveiligheid.

Veel zorginstellingen in de caresector beschikken niet over een eigen apotheek, waardoor er in het proces rond het verstrekken van medicijnen nog te vaak dingen mis gaan. Niet voor niets besteedt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2015 extra aandacht aan veilig medicijngebruik. Intrakoop en IVM spelen met de samenwerking in op de vraag van zorginstellingen naar ondersteuning, advies en het begeleiden van contracttrajecten rond farmaceutische zorg.

Intrakoop-bestuurder Frank Kaptein: 'Goede samenwerking tussen zorgorganisaties en apotheek is cruciaal voor het realiseren van betere farmaceutische zorg tegen minder kosten. En dat begint pas na het afsluiten van het contract. We hebben hiervoor een kwaliteitsmanagementprogramma ontwikkeld dat zich richt op de continue verbetering van de relatie tussen apotheek en zorginstelling.'

© Nationale Zorggids