Normal_martin_van_rijn_pvda

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) heeft 207 bezwaarschriften ontvangen over de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er kwamen 425 bezwaarschriften over de eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz) binnen. Van Rijn heeft niet het idee dat de eigen bijdrage voor Wmo onbetaalbaar is voor mensen. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft de kamer over de bezwaarschriften geïnformeerd in een brief. Burgers ageren in de bezwaarschriften tegen de (hogere) eigen bijdrage die zij moeten betalen. Het bezwaartermijn is nog niet verstreken.
 
70 van de 207 bezwaren met betrekking op de Wmo gaan over de nieuwe berekening van de eigen bijdrage voor een Wmo-maatwerkvoorziening. 13 keer werd er bezwaar aangetekend tegen het wegvallen van de 33 procent korting op de eigen bijdrage voor extramurale zorg (Wtcg-korting). Het CAK stuurde in het eerste kwartaal van 2015 ruim 1,4 miljoen facturen voor een eigen bijdrage voor een Wmo-maatwerkvoorziening. Alle gemeenten vragen een eigen bijdrage voor een Wmo-maatwerkvoorziening. Of een gemeente een eigen bijdrage rekent voor een algemene voorziening die in het kader van de Wmo uitgevoerd wordt, hangt af van de gemeente. Van Rijn weet niet welke gemeenten hiervoor wel een eigen bijdrage rekenen en welke niet. Daarnaast is er ook geen landelijk overzicht waarin staat welke extra maatregelen gemeenten nemen om zorgbehoevende burgers te compenseren voor de eigen bijdrage of voor hoge zorgkosten. Van Rijn stelt echter dat hij niet het idee heeft dat Nederlanders niet zowel een eigen bijdrage voor een algemene voorziening als voor een maatwerkvoorziening kunnen betalen. 
 
Om te voorkomen dat hulpbehoevende burgers op kosten gejaagd worden, is er een anticumulatieregeling opgenomen in de Wmo. De algemene voorzieningen die in het kader van de Wmo verzorgd worden, vallen echter niet onder deze regeling. Van Rijn wil dit zo houden. De staatssecretaris schrijft dat hij verwacht dat gemeenten ‘zeer terughoudend zullen zijn in het vragen van een hoge bijdrage voor een algemene voorziening’. 
 
© Nationale Zorggids