Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

"We moeten de instituties afbreken om Alzheimer-patiënten de ruimte te geven voor het soort leven waar ze recht op hebben.” Dit zei Janette Spiering, directeur van de klantgroep psycho-geriatrisch van Vivium Zorggroep op het congres 'Alzheimer – The Future of Brain Health', meldt Skipr. 

Spiering vindt dat de huidige verpleeghuiszorg goede gepersonaliseerde dementiezorg in de weg staat. “We moeten echt wat anders gaan doen dan in de verpleeghuiszorg die na de Tweede Wereldoorlog ontstaan is. We concentreren ons te veel op het corrigeren van onbegrepen gedrag, terwijl de patiënt bij alle functieverlies juist de ruimte zoekt om uit te vinden wat hij of zij nog wel kan. Dus we moeten niet corrigeren of rustiger maken met antipsychotica of opsluiten. Het is een schande dat er nog huizen zijn waar de Zweedse band wordt gebruikt.”

Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland is van mening dat het belangrijk is om goed te kijken naar de wensen van mensen met dementie en hun naasten. Als een dementerende verhuist, moet niet de dementerende maar de verzorgende zich aanpassen, vindt zij. “Het is daarnaast zaak om te zoeken naar dingen die mensen met dementie nog wel kunnen. Er is nog lerend vermogen, maar met die kant zijn we juist weinig bezig”, aldus Broekema

Om het Alzheimer-congres ontstond vooraf veel commotie. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zou namelijk komen spreken op het congres, maar trok zich een paar weken voor aanvang terug. Er ontstond ophef nadat de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) het congres een podium voor “moderne kwakzalverij” noemde. Op het symposium wordt namelijk onder andere gesproken over 'integrative medicine' als aanvullende behandeling bij ziekten als Alzheimer. De VtdK richten zich met hun kritiek vooral op de komst van Deepak Chopra naar het symposium, die zich al decennia sterk maakt voor bodymind medicine.

© Nationale Zorggids