Normal_normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

De scherpste angel van het ouder worden is niet de dood, maar eenzaamheid. Luc Bonneux, arts ouderengeneeskunde, epidemioloog en schrijver, waarschuwt voor de gevolgen van eenzaamheid onder ouderen. Dat meldt Trouw.

“De dood breekt ieder koppel op”, schrijft Bonneux in een opiniestuk in Trouw. “Wie achterblijft, torst het zwaarste lot. Ook vandaag vormen eigen kinderen de beste bescherming tegen vroegtijdige opname in een verpleeghuis. Ze zijn gids door het nagenoeg ondoordringbare woud van de welzijnsambtenarij. Ze blijven het trouwste gezelschap op onze laatste tocht. Daar is een groeiend probleem.”

Dat komt omdat gezinnen steeds kleiner worden, partnerschappen opbreken en een veelvoud van media verarmen het menselijk contact, stelt Bonneux. “Meer mensen leven alleen. Bij ouder worden rafelt hun sociale net gemakkelijk uit elkaar. Dat is een mooie uitdaging voor ons, babyboomers: de bejaarden van morgen. We leven langer en welvarender dan ooit voorheen. We leven langer gezond en langer met nog goed werkende hersenen. We zijn met velen. Als we goed op elkander passen, hoeft niemand alleen achter te blijven.” 

© Nationale Zorggids