Normal_ouderen

Er wordt steeds vaker geëxperimenteerd met woonvormen waarbij ouderen samenleven met andere groepen. De verzorgingstehuizen worden dan opgesplitst in kamers of aanleuningen die allemaal los te huur zijn. Het ene deel blijft beschikbaar voor ouderen, het andere deel komt vrij voor bijvoorbeeld studenten. Dat meldt de NOS.

Uit onderzoek van kennisinstituut Platform31 is gebleken dat ongeveer 30.000 plekken in verzorgingstehuizen dreigen te verdwijnen. Ouderen kunnen namelijk alleen nog in verzorgingstehuizen terecht waarin ze veel zorg nodig hebben. Bovendien wordt de huur niet meer vergoed in een tehuis. Hierdoor moeten mogelijk 200 tehuizen dicht, terwijl er wel genoeg behoefte is aan beschermd wonen.

Om te voorkomen dat tehuizen onnodig tegen de vlakte gaan, wordt er aan een oplossing gedacht. "Wij sluiten geen tehuizen, maar we vinden ze opnieuw uit", zegt Peter Boerenfijn van Habion, een woningcorporatie met 75 tehuizen. "De panden krijgen letterlijk een tweede jeugd. Ze waren ooit gebouwd op een levensduur van veertig jaar. Met een kleine investering verlengen we dat naar zestig jaar, en maken we een deel van de woningen geschikt voor andere doelgroepen. Zo halen we de kosten van een pand er toch uit."

Habion heeft gerealiseerd dat op vijf plekken ouderen samenwonen met andere groepen. Er is nog wel een aantal belemmeringen om het tot een succes te maken. Zo kunnen grote gemeenschappelijke ruimtes niet worden verhuurd en zitten niet alle buurtbewoners te wachten op nieuwe bewoners. 

© Nationale Zorggids