Normal_regel

De helft van de mensen die zorg nodig heeft is minimaal een uur per week bezig met het regelen van de hulp. Voor bijna dertig procent kost het meer dan twee uur per week. Voor een kleine groep staat het regelen van zorg zelfs gelijk aan een normale werkdag. Dit blijkt uit een onderzoek van patiëntenfederatie NPCF in samenwerking met Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo, meldt De Telegraaf

Deze mensen zijn hun tijd bijvoorbeeld kwijt aan het plegen van telefoontjes zonder ook maar iets op te schieten, of het telkens maar weer invullen van formulieren. Voornamelijk het regelen van zorg of ondersteuning bij jeugdzorg, begeleid wonen en het aanvragen van hulpmiddelen wordt als problematisch ervaren. Daarom heeft een deel van de zorgbehoevenden maar de hulp van anderen gevraagd om de zorg te regelen.

Dianda Veldman van NPCF schrikt van de cijfers. “Mensen zouden niet telkens weer opnieuw hun verhaal moeten hoeven doen om zorg te krijgen. Dat kan eenvoudiger. Daar moet echt goed naar worden gekeken.”

Vandaag worden de resultaten van het onderzoek aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid. Dit wordt niet gedaan door middel van een vuistdik rapport, maar door mensen in een videobrief aan het woord te laten.

© Nationale Zorggids