Logo_logo_nvve_euthanasie_levenseinde

Euthanasie in de praktijk, juridische ontwikkelingen wereldwijd, wetenschappelijk onderzoek naar uitvoering en levenseinde vraagstukken in de media: dit zij slechts vier onderwerpen van presentaties tijdens Wereldconferentie Euthanasie 2016, die in mei wordt gehouden in de RAI, Amsterdam. Het voorlopige programma is nu bekend gemaakt. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Nederland speelt op het gebied van euthanasie en levenseindevraagstukken een voortrekkersrol op het wereldtoneel. Op uitnodiging van de Wereldfederatie van Right to Die Societies organiseert de NVVE daarom deze wereldconferentie in Amsterdam. In Nederland is euthanasie en hulp bij zelfdoding sinds 2002 gelegaliseerd, maar in de meeste landen, ook in Europa, is het nog verboden en rust op het onderwerp een groot taboe. Maar ook in landen zonder wetgeving bestaat een groot draagvlak in de samenleving voor het zelfgekozen, waardige levenseinde. Door de Nederlandse kennis en ervaring te delen, hoopt de NVVE bij te kunnen dragen aan het bespreekbaar maken van keuzevrijheid rond het levenseinde in andere landen en aan totstandkoming van wetgeving.

Van 11 tot 14 mei 2016 wordt de tweejaarlijkse wereldconferentie over vraagstukken rond het levenseinde gehouden in Amsterdam. De conferentie verwacht 800 deelnemers: professionals - wetenschappers, artsen, juristen, politici, activisten - uit de hele wereld. Zij zullen presenteren, debatteren en discussiëren over de mogelijkheden om keuzes aan het eind van het leven te legaliseren. Er zijn vier hoofdthema's: medisch, wetenschap, juridisch en campagne. In het voorlopige programma op de website www.euthanasia2016.com vindt u alles over de verschillende thema's, de sprekers en de activiteiten tijdens de conferentie.

© Nationale Zorggids