Normal_thuiszorg

Door de aanhoudende ijzel in Noord- en Oost Nederland hebben thuiszorgorganisaties grote moeite hun werknemers bij patiënten thuis te krijgen om zorg te bieden. In een aantal regio’s is besloten alleen medisch noodzakelijke zorg te blijven bieden, waardoor een aantal patiënten deze dagen geen zorg ontvangt. Dit meldt de NOS.

Thuiszorgorganisaties TSN en Icare zitten in een lastig parket nu veel wegen niet of moeilijk begaanbaar zijn. Patiënten die afgelegen wonen zijn hierdoor moeilijk te bereiken voor medewerkers in de thuiszorg. Daarom hebben de twee organisaties besloten alleen hulp te bieden waar dat strikt noodzakelijk is.

Wel worden er steeds meer creatieve oplossingen bedacht om zoveel mogelijk mensen alsnog van zorg te voorzien. Personeel biedt spontaan aan om patiënten in hun eigen wijk te verzorgen, en ook zijn er extra medewerkers ingezet. “Boeren bieden zelfs aan om medewerkers per tractor naar de mensen thuis te brengen”, zo zegt Jos de Blok van Buurtzorg Nederland.

Buurtzorg Nederland heeft vooralsnog alle patiënten van zorg kunnen voorzien. Bij Icare en TSN blijkt dit lastiger. Het verwisselen van infusen, insuline spuiten en anti-biotica toedienen blijft doorgaan, net zoals andere medisch noodzakelijk zorg.

© Nationale Zorggids