Normal_re

Een 86-jarige patiënt uit Veldhoven zegt dat het dragen van een niet-reanimerenpenning hem bijna fataal is geworden. De penning werd door het ziekenhuispersoneel verward met een behandelingsverbod, aldus de man. Dit meldt het AD. In een reactie verklaart het Catharina Ziekenhuis met nadruk dat de behandeling van de patiënt direct bij binnenkomst is gestart.

Dit is de normale gang van zaken wanneer een patiënt met spoed in het ziekenhuis arriveert, aldus het Catharina Ziekenhuis. Pas na het starten van de behandeling werd de niet-reanimerenpenning ontdekt en door een verpleegkundige bij het medisch team gemeld. De overweging tot reanimatie was bij deze patiënt echter nooit aan de orde omdat de bloedsomloop van de man nog intact was. De behandeling kon daarom gewoon doorgang vinden en de niet-reanimeerpenning was dus in dit geval niet ter zake doende, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. 
 
Volgens Guust Kievits kreeg hij onderweg in de auto een darmbloeding. Op de eerste hulppost van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven gaf de aanwezige verpleegkundige aan het medische team door dat de patiënt een niet-reanimerenpenning droeg. Omdat Kievits, zoals hijzelf zegt, eerst niet aanspreekbaar was, kon hij geen toestemming geven voor behandeling of reanimatie. Tijdens het overleg van het team over zijn situatie kwam hij bij kennis en kon hij aangeven dat hij behandeld wilde worden. Ook zijn dochter Jacqueline kon dit bevestigen. In overleg werd toen besloten Kievits te behandelen voor de darmbloeding. Als tijdens de operatie het hart zou stoppen zou Kievits niet gereanimeerd worden, conform zijn niet-reanimerenpenning. De reanimatie bleek uiteindelijk niet nodig, gaf Kievits aan.
 
De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) geeft verschillende wilsverklaringen uit op het gebied van euthanasie, behandeling en reanimeren. Kievits droeg een niet-reanimeerpenning. Sinds de introductie in 2007 hebben 20.000 mensen de penning aangevraagd.
 
© Nationale Zorggids