Normal_ouderen_wandelen234

Vier op de tien 55-plussers voelt zich 10 jaar jonger dan ze zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB die zo'n elfhonderd 55-plussers ondervroeg over hun levensstijl. 70 procent van hen voelt zich jonger dan de generatie voor hen zich voelde op dezelfde leeftijd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Dat deze senioren zich zo jong voelen heeft er onder andere mee te maken dat ze zich er ook naar gedragen. Ze sporten meer en houden van uitdagende fysieke activiteiten. 58 procent van de ondervraagden wandelt en 53 procent is een actieve fietser. Ook zijn er 55-plussers die fitnessen en zwemmen. Volgens de ANWB zijn senioren tot op hoge leeftijd actief en zijn ze niet van plan om daarmee te stoppen.

Ook hoogleraar sociologie Nardi Steverink van de Rijksuniversiteit Groningen kan zich vinden in de conclusies, deze passen inderdaad in het tijdsbeeld. “We leven in een maatschappij waarin jong zijn meer wordt gewaardeerd dan oud zijn. Mensen groeien in hun beleving niet mee met hun leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen zich gemiddeld 8 jaar jonger voelen. En naarmate je ouder wordt, neemt dat toe. Je vindt jezelf niet tot de groep ouderen horen, ook al behoor je daar wel toe. Dat geldt natuurlijk niet voor mensen die veel lichamelijke beperkingen hebben.” Volgens Steverink helpt het dat 55-plussers meer bewegen. Zo blijven ze lichamelijk en geestelijk fit. Maar wat ze het belangrijkst vindt is dat senioren sociaal actief blijven, want relaties spelen een grote rol bij het gelukkig oud worden.

Toch zijn er senioren die niet maar alleen naar buiten durven te gaan. Daarom ziet een vijfde van hen soms af van een activiteit. Gisteren lanceerde de ANWB een applicatie waarbij actieve 55-plussers met één druk op de knop contact hebben met de ANWB Alarmcentrale. Een medewerker van de centrale kan dan in het dossier kijken, eventueel medische zorg regelen of de familie bellen. De app stuurt de exacte locatie door van degene die op de knop drukt. Zo hoopt de ANWB dat mensen langer actief blijven.

©Nationale Zorggids