Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

In de regio Den Haag staan dementerenden soms maandenlang op een wachtlijst voor zij hulp krijgen om thuis te blijven wonen. Door geldgebrek worden er minder casemanagers ingezet die de dementerende cliënten en mantelzorgers begeleiden. De wachttijden variëren maar kunnen oplopen tot enkele maanden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In Rijswijk zijn de problemen op dit moment het grootst. Er staan 38 mensen op de wachtlijst en het kan nog wel maanden duren voordat de casemanager op bezoek kan komen bij die cliënten. De casemanager is het vaste aanspreekpunt voor de cliënt en de mantelzorger en helpt onder andere met het regelen van dagopvang voor de dementerende. Zo wordt de mantelzorger overdag ontlast en is er professionele begeleiding.

“Lang thuiswonen kan alleen met veel steun. Daarom slaan wij alarm”, aldus Truus Leinders die de casemanagers coördineert vanuit de Stichting Transmurale Zorg. “Als je de diagnose dementie krijgt, is dat een enorme klap. Je zit vol vragen, je hebt goede begeleiding nodig. Dan is het heel vervelend als je daar maanden op moet wachten.”

De wachtlijsten zijn in sommige plaatsen zoals Rijswijk zeer zorgelijk. De casemanagers werken met minder personeel, waardoor de wachtlijsten alleen maar blijven oplopen. De voornaamste reden is dat zorgverzekeraars niet altijd willen betalen voor het werk van de casemanagers. Leinders: “Ze zeggen: dit kan de wijkverpleegkundige ook. Wij vinden dat deze gespecialiseerde zorg heel hard nodig is.”

© Nationale Zorggids