Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

De Gelderse gemeente Oude IJsselstreek was van plan om een bonus te koppelen aan de keukentafelgesprekken met hulpbehoevenden. De gemeente wilde een extern bureau inhuren om ouderen en mensen met een beperking te herindiceren. Deze kreeg een bonus als ze het voor elkaar kregen om minder dan 2,5 uur huishoudelijk hulp per week af te spreken. De gemeenteraad had van tevoren ingestemd met het inhuren van externen, omdat het een grote klus betrof. Echter was het niet van de bonus op de hoogte, blijkt uit interne stukken in handen van De Gelderlander. Dat meldt Trouw.

Sciopeng is een organisatie die vaker keukentafelgesprekken uitvoert voor gemeenten. Zij kregen ook de offerte-aanvraag van Oude IJsselstreek onder ogen. Uitzonderlijk, zegt directeur advisering Eddy de Bruin. Ondanks dat er meer gemeenten zijn die een soortgelijk iets hebben geprobeerd, heeft hij nog niet eerder zo’n plan gezien. “Ik begrijp het wel, want Oude IJsselstreek is twee jaar geleden behoorlijk getroffen toen Sensire zo’n zevenhonderd thuishulpen moest ontslaan. Het idee ontstond dat de gemeente te hard had bezuinigd. Nu zijn ze zoekende hoe ze toch kunnen bezuinigen, zonder dat het te veel opvalt”, zegt De Bruin.

De bonus is uiteindelijk niet in het contract komen te staan. Niet alleen wegens de bezwaren van de gemeenteraad, maar ook omdat de uitvoerende organisatie vond dat het hun onafhankelijkheid zou aantasten. Ze namen de opdracht aan, maar zonder bonus.

SP-Kamerlid Renske Leijten stelde naar aanleiding van de publicatie van De Gelderlander vragen hierover aan staatssecretaris Van Rijn. Ze wil weten hoe hij hierover denkt en of er ook meer gemeenten zijn die zoiets hebben geprobeerd. Van Rijn wees gemeenten er onlangs op dat zij iedere aanvraag als maatwerk moeten beschouwen, hij keurt bonusafspraken dan ook af, zo laat een woordvoerder weten. 

© Nationale Zorggids