Normal_close-up-of-hands-2021-08-27-11-05-10-utc-min__1___1_

Door de toenemende vergrijzing en het personeelstekort in de zorg, komen mantelzorgers onder steeds meer druk te staan. Om hun werkdruk iets te verlichten biedt hospice Het Tweede Thuis op Wieringen de optie om de zorg tijdelijk over te nemen. Dit meldt NH Nieuws.

 

Momenteel is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Volgens Marianne Weel, coördinator van de organisatie Mantelzorgvrij, voelen zij niet de vrijheid om tijd voor zichzelf te nemen. "Voor veel mensen is het een grote stap om hun partner achter te laten. Ze denken dan toch 'Ik was liever met mijn maatje op vakantie gegaan'." 
 
Om de werkdruk bij mantelzorgers te verlichten, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van respijtadressen. Op deze locaties wordt vervangende zorg geboden, waar patiënten tijdelijk terecht kunnen. Zo kunnen mantelzorgers even tot rust komen en wordt uitval voorkomen. 

Hospice 

Afgelopen week heeft hospice Het Tweede Thuis op Wieringen, in de gemeente Hollandse Kroon, haar deuren geopend. Naast het bieden van vervangede zorg, zal de hospice ook zorgen voor ongeneeslijk zieke mensen die in hun laatste levensfase zitten. 
 
Volgens Weel zijn mensen nog huiverig over het feit dat een hospice ook een verzorgende plek is. Ze geeft bij aanmeldingen wel aan dat er mensen zijn die in hun laatste levensfase zitten, maar dat het ook een fijne plek is om zorg te krijgen. Zo krijgen cliënten een eigen kamer en biedt Wieringen een gemeenschappelijke ruimte. “Je kunt er in ieder geval prachtig wandelen en de omgeving is erg mooi," aldus Weel.

Rustmomentje

Bestuurslid Willemiek Dijkhof zegt dat respijtzorg hard nodig is. Hulpbehoevenden krijgen tijdelijk de zorg die ze nodig hebben, terwijl het mantelzorgers een rustmoment biedt. Ook in de lokale politiek zagen ze het belang van vervangende zorg. "We staan nauw in contact met het Mantelzorgcentrum waardoor het gevoel van het belang van vervangende zorg steeds meer groeide. Daarom hebben we met de gemeente Hollands Kroon een contract afgesloten. Het is pionieren en bij elke aanvraag gaan we kijken hoe het zal gaan," vertelt Dijkhof. 
 
Tot nu toe heeft de nieuwe hospice nog niet veel aanmeldingen voor de respijtzorg. Volgens Dijkhof is de specialistische zorg voor velen nog onbekend: "We bieden een mooie voorziening wat steeds meer bekendheid krijgt zodat mensen ervan weten. We gaan zien hoeveel aanmeldingen we krijgen, maar ik ben blij dat we dit kunnen bieden in Hollands Kroon."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch