Normal_telefoon_mobiel_app_navigatie_kompas

De app Happy Walker helpt mensen met dementie meer activiteiten te ondernemen. Gebruikers kunnen met de gemakkelijk de weg vinden en mooie wandelroutes lopen. Stichting Vilans heeft kennis en ervaring op het gebied van langdurige zorg en is betrokken bij de ontwikkeling van de app. Dat meldt ICT & Health.

In februari 2017 loopt het ontwikkeltraject ten einde. De komende maanden evalueert Vilans samen met gebruikers de navigatie-ondersteuning van Happy Walker. Mensen met een milde vorm van dementie of familie en naasten kunnen tot en met 17 oktober aanstaande helpen door een vragenlijst in te vullen. De navigatiefunctie helpt mensen met dementie niet alleen tijdens het wandelen, maar ook bijvoorbeeld bij het gebruik van openbaar vervoer. Met een pijl wordt aangegeven wat de route is, ook staan er afbeeldingen van de omgeving bij en krijgt de gebruiker een overzicht van de route.

Naast de navigatiefunctie heeft Happy Walker een agendafunctie waarin activiteiten kunnen worden ingepland door de mantelzorger of een andere verzorgende. Gebruikers ontvangen voordat de activiteit start een melding met een checklist. Uit gebruikstesten door Vilans vorig jaar bleek dat de applicatie vooral gebruiksvriendelijk dient te zien. De vormgeving werd als prettig ervaren. 

Het project voor de app startte in 2012, onder leiding van TNO. Samenwerkende organisaties, naast Vilans, zijn Vision en Lyvore. Het is de bedoeling dat de applicatie op Europees niveau wordt uitgerold. 

Door: Redactie Nationale Zorggids