Normal_ouder_ziek_oud_ouderen

Ziekenhuis Gelderse Vallei wil in kaart brengen hoeveel patiënten van de afdeling geriatrie per dag bewegen. Hiervoor krijgen ze een bewegingsmeter aangemeten om de enkel. De bewegingsmeter moet oudere patiënten stimuleren om meer te bewegen en uit bed te komen. Dit meldt Nursing.

Via een sensor in de blauwe enkelband wordt elke beweging van de patient geregistreerd. In de testfase kwam het ziekenhuis erachter hoe weinig sommige ouderen per dag bewegen. Het dieptepunt bleek een bewegingsduur van slechts vier minuten per dag te zijn. Na de zomer wordt de bewegingsmeter geintroduceerd op de afdeling geriatrie. Dit zal gebeuren op vrijwillige basis. Aan het einde van de dag wordt gekeken of de patiënt genoeg heeft bewogen naar de maatstaven van de fysiotherapeut.
 
De bewegingsmeter is onderdeel van het project BEZIG, dat ziekenhuis Gelderse Vallei een paar jaar geleden startte om patiënten te stimuleren om meer te bewegen en uit bed te komen. Hiervoor is ook een persoonlijk mobiliteitsschema geïntroduceerd waarop voor elke patiënt staat hoeveel hij mag bewegen en wat hij mag doen. Verder vraagt het ziekenhuis patiënten om gewone kleding en schoenen mee te nemen, zodat ze geprikkeld worden om uit bed te komen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids