Normal_normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Het aantal leden van Coöperatie Laatste Wil is in anderhalve week tijd verdriedubbeld.  Het ledental is gegroeid met 11.000 Nederlanders. De poeder die door de coöperatie de poeder van Drion wordt genoemd, is populair. Men zou er op een humane wijze het leven mee kunnen beëindigen. Iets wat meerdere experts weerspreken. Dat melden Een Vandaag, Trouw en het Dagblad van het Noorden. 

Coöperatie Laatste wil zegt een conserveermiddel te hebben gevonden dat leidt tot een pijnloze dood, op een heftige hoofdpijn na. Volgens de coöperatie is deze hoofdpijn te voorkomen door vooraf een pijnstiller te nemen. Het middel is legaal verkrijgbaar op het internet. Wie er gebruik van wil maken, moet minstens zes maanden lid zijn van Coöperatie Laatste Wil.

Deskundigen vrezen echter voor het gebruik van het middel. “Hoe de dood intreedt, is sterk afhankelijk van patiënt tot patiënt. Je moet je voorstellen dat het middel, nadat het is ingenomen, zich verdeelt in het lichaam naar waar energie wordt opgewekt. Die energiefabriekjes worden stilgelegd. In welke  volgorde de organen uitvallen is niet te voorspellen”, zegt hoogleraar Daan Touw van het UMCG. Wie geluk heeft, wordt eerst hersendood. Anderen zullen eerst verlammen en het gevoel krijgen dat ze stikken, legt Touw uit. Als de hersenen als eerste uitvallen, is het volgens hem als nog niet te voorspellen wat daarin het eerste uitvalt. Dat kan het denkvermogen zijn, maar dat kan ook de motoriek zijn.

Volgens de hoogleraar zijn er andere middelen die veel humaner zijn. Middelen die leiden tot een diepe slaap, maar die zijn niet vrij verkrijgbaar. Dat Coöperatie Laatste Wil het conserveermiddel als veilig heeft verklaard, vindt Touw een kwalijke zaak. Bovendien is het niet duidelijk om welk middel het exact gaat. Dat kan ertoe leiden dat mensen lukraak op het internet gaan bestellen in de hoop dat zij de juiste poeder in handen krijgen.

Een Nederlandse leverancier van de poeder heeft al laten weten deze niet voor dergelijke doeleinden te willen verkopen. “Wij verkopen het voor hele anderen doelen en nu lijkt het ineens alsof we meewerken aan een manier om een einde te maken aan je leven. Iedereen die nu bij hem bestelt, wordt gevraagd waarvoor het middel dient.

Door: Redactie Nationale Zorggids