Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Ziekenhuizen en zorgaanbieders in de verpleeghuiszorg en thuiszorg spreken na een calamiteit steeds vaker in openheid met de betrokken patiënt, zijn naasten of nabestaanden over wat er is gebeurd. Het onderzoek naar de calamiteit wordt daardoor beter en openheid na een calamiteit vergroot het vertrouwen in goede zorg. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.).

In de publicatie ‘In openheid leren van meldingen’ staat vermeld dat in 2013 patiënten, naasten en nabestaanden in nog geen 20 procent van de calamiteitenonderzoeken werden betrokken. In 2016 is het percentage 80 procent en in de eerste helft van 2017 ruim 82 procent. “Ook bij het doen van onderzoek naar calamiteiten krijgt de vraag wat belangrijk is voor de patiënt steeds meer aandacht”, zegt Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal voor IGJ i.o. hierover. “Door openheid kunnen zorgverleners en raden van bestuur van de ervaring van de patiënt en zijn familie leren en neemt het vertrouwen in goede zorg toe.”

In 2016 en 2017 gaf de inspectie voor het eerst een overzicht uit van ontvangen calamiteiten in de medisch-specialistische zorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg. Deze nieuwste publicatie is het vervolg hierop. De inspectie gaat deze periodieke rapportages ook voor andere sectoren in de zorg uitbrengen. Het belangrijkste doel is dat zorgverleners kunnen leren van elkaars ervaringen en dat het bijdraagt aan het vertrouwen van patiënten in goede zorg

De inspectie stelt vast dat calamiteitenonderzoeken door zorginstellingen zelf van steeds betere kwaliteit zijn. De inspectie richt zich bij haar oordeel ondermeer op het leerproces na de calamiteit zodat zulke voorvallen in de toekomst zo veel mogelijk worden voorkomen.

Ziekenhuizen en zorgaanbieders in de verpleeghuiszorg en thuiszorg zijn wettelijk verplicht om calamiteiten te melden aan de inspectie. Het aantal calamiteitenmeldingen stijgt, ook door de oproep van de inspectie om bij twijfel te melden. Ook constateert de inspectie dat calamiteiten steeds beter worden herkend.

Door: Redactie Nationale Zorggids