Logo_verian_logo

Zorgverleners, vakbonden en cliënten maken zich zorgen over thuiszorgorganisatie Verián nu uitstel van betaling is verleend. Via Verián Care & Clean ontvangen ouderen huishoudelijke hulp, die mogelijk weg dreigt te vallen als faillissement volgt op uitstel van betaling. Een woordvoerder van Verián zegt dat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn in overname. Dit meldt Omroep Gelderland.

Vakbond FNV zegt overdonderd te zijn door het nieuws over de financiële problemen. “De laatste informatie van onze kant was dat er een overnamekandidaat was en dat ze in een vergevorderd stadium waren met die kandidaat en dat het contract klaarlag”, aldus Wim van der Hoorn van de FNV. Bewindvoerder Coen Houtman zegt dat er op dit moment meerdere partijen geïnteresseerd zijn om Verián over te nemen. “Maar over de voorwaarden waaronder kan ik nog niets zeggen.”

Vanaf 1 juni gelden nieuwe cao-voorwaarden binnen de sector. “Die stelt dat bij wisseling van werkgever de nieuwe werkgever de werknemers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden moet geven”, aldus Van der Hoorn. “Een overnamekandidaat moet zich daar dus aan houden.” Bij Verián Care & Clean werken zo’n 1.100 medewerkers.

De thuiszorgorganisatie heeft een schuld van 2 miljoen euro bij de Belastingdienst. De grote financiële problemen zouden zijn gekomen doordat een deel van het personeel een hoger salaris heeft omdat zwaardere zorgtaken worden uitgevoerd. “Maar gemeenten hebben ingezet op lichtere zorg, waarvoor wij een lagere vergoeding ontvangen. Die paden zijn uiteen gaan lopen”, zo luidt het vanuit Verián.

Door: Redactie Nationale Zorggids