©Oranje Fonds – Skyhigh TV

Ruim 150.000 ouderen in Nederland zijn eenzaam. Zij slijten hun dagen soms zonder enige vorm van menselijk contact. Het Oranje Fonds vindt dat dat aantal naar nul moet en start daarom vandaag met Veel Liefs, een online serie waarmee het fonds eenzaamheid onder ouderen aan wil pakken. Dat meldt het Oranje Fonds. 

In Veel Liefs wordt de kijker opgeroepen een eenzame oudere een hart onder de riem te steken door diegene een kaartje te sturen. De serie begint met een oproep voor de 80-jarige Wim ten Brink uit IJsselstein. Een heel sociale man, die vorig jaar zijn vrouw is verloren en sindsdien zijn wereld kleiner heeft zien worden. Hij wil niet bij de pakken neerzitten en gaat als vrijwilliger iedere week met ‘ de oudjes’ - zoals hij zelf zegt - op de duofiets een eind fietsen. “Het is moeilijk om thuis te komen. De stoelen, die zeggen niks tegen je”, vertelt hij.

Kaartje sturen

Om Wims wereld weer te vergroten roept het Oranje Fonds alle Nederlanders op hem een kaartje te sturen. Via www.oranjefonds.nl/veelliefs is het mogelijk kosteloos een kaart voor Wim te maken. Hier is ook het postadres te vinden voor iedereen die liever een handgeschreven kaart of brief wil versturen. Na de oproep voor Wim volgen oproepen voor andere ouderen.

'Niet de enigen'

“Het is prachtig dat we met Veel Liefs deze ouderen een hart onder de riem kunnen steken. We hopen dan ook dat ze bedolven gaan worden onder de kaartjes en dat dit leidt tot nieuwe contacten”, vertelt Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds. “Maar deze ouderen zijn natuurlijk niet de enigen die dat verdienen. Wat we vooral willen is eenzaamheid onder ouderen op de kaart zetten. En dat mensen zich gaan realiseren dat zij daar iets aan kunnen doen. Door iemand aandacht te geven in de vorm van een kaartje of een praatje. Als iedereen een beetje tijd zou investeren in een ander, zou niemand meer eenzaam hoeven zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids